Obiskali smo Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU) v Mariboru

Mednarodni festival računalniških umetnosti, znan tudi pod kratico MFRU je v Sloveniji in tudi širši regiji v svojih začetkih opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in umetniške prakse računalniške umetnosti in novih medijev ter je tako ena od osrednjih inštitucij računalniške, elektronske, novo medijske, inter(trans) medijske oziroma interdisciplinarne umetnosti v regiji, ki skrbi tako za predstavitev kot tudi za razvoj te umetnosti in teorije.

Med 9. in 15. novembrom 2016 v Mariboru poteka že 22. edicija festivala, kjer se predstavljajo tako domači, kot tuji umetniki. Organizatorji festivala skrbijo za pestro dogajanje tekom celotnega dne, tako v obliki delavnic, performansov, razstav, kot tudi predavanj in okroglih miz.

Kot eden izmed razstavljalcev na letošnjem festivalu, sem se imel priložnost priključiti raznolikemu in tako umetniško kot tehnološko obarvanemu festivalu, ki je te dni preplavil Maribor.


OTVORITEV FESTIVALA

Ogled razstave v galeriji GT22
Popoldne 9. novembra je bilo pestro. V vseh sedmih galerijah, kjer poteka festival, so avtorji in organizatorji postavljali dela in pripravljali prostor na otvoritev, ki je sledila še isti dan. Otvoritev se je bližala in nabralo se je lepo število obiskovalcev. Miha Horvat, koordinator festivala, nas je popeljal po galerijah, predstavil avtorje ter njihova dela. Večer se je zaključil s prijetnim druženjem in VJ performansom in otvoritveno delavnico v Caffe Boni.


DAN 1

PREDAVANJE TIBOR HRS PANDUR - Nikola Tesla

Tibor Hrs Pandur predava o življenju in delu Nikola Tesle
Zbrali smo se v prijetnem ambientu Salona uporabnih umetnosti in prisluhnili predavanju Tiborja Hrs Pandurja, ki se od leta 2009 ukvarja z življenjem in delom Nikola Tesle, odkar je začel pisati dramo Tesla unplugged. Prav tako je prevedel esej Problem povečanja človeške energije, ki ga je Tesla leta 1900 objavil v Colorado Springsu in opisuje načrt uveljavitve globalnega sistema brezžičnega prenosa energije in samogibnih strojev.

Tesla v svojih esejih razmišlja o načinih, kako bi človeštvo prešlo v novo potrošno paradigmo, brez izgorevanja fosilnih gradiv. Že takrat izpostavlja problem povečevanja mase človeštva in pomanjkanje samoizobraževanja. Tesla namreč ni nikdar diplomiral, bil je samoizobražen posameznik. Mama je bila nadarjena za izumljanje, prav tako se predvideva, da je po njej podedoval fotografski spomin. Oče je bil duhovnik in ga je že od malih nog učil daljše tekste na pamet. Projekte je bil zmožen že pred izvedbo do potankosti vizualizirati, svoje možgane je razvil v t.i. "3D računalnik". Zaradi česar je imel med odraščanjem precejšnje probleme - vsako besedo ali misel si je v glavi vizualiziral in se je s teška osredotočil na kaj drugega.

Tudi za današnji čas je bil v svojem mišljenju zelo napreden. Izpostavi problem uporabe umetnih gnojil, pomanjkanje osebne higiene in etičnih načel.  Po njegovem je največja negativna sila vojska in se njenega delovanja ne da obrniti v pozitivno smer brez vmesnih faz. Je kot kolo, ki se vrti. Tesla v svojih esejih napove uporabo dronov, sledilnih čipov in poseg v intimnost. Predvideva, da bo prišlo do vojskovanja med roboti, sovražni narodi pa bodo boj opazovali kot teater. Kar se mu zdi idealna rešitev.

Svoja dognanja je redno objavljal v medijih, saj je bila v tistem času prevelika nevarnost, da bi jih konkurenca uničila. Prav tako se je zgodilo z njegovim laboratorijem, kjer naj bi uničili tudi njegov "Perpetum mobile", stroj, ki se poganja in ohlaja sam in ne rabi zunanjih virov za delovanje. Možnost funkcioniranja stoja je danes tudi potrjena.


ZVOČNI PERFORMANS - Snemanje plošče Glas podzemlja

Društvo Glas podzemlja je kolektiv, ki združuje glasbenike, kulturnike, aktiviste in ostale, ki sooblikuje slovensko glasbeno sceno. Danes sta se predstavila umetnika, poznana pod imenom HuxDexAA. Glasbeni performans so v živo prenašali na radiu MARŠ, prav tako pa sta ga posnela na vinilno ploščo.

Glasbena umetnika HuxDexAA
Avtorja med izvajanjem performansa v Glasu podzemlja


Glas podzemlja lahko trdno stoji za svojim imenom. Nahajajo se namreč v prostoru, kamor se pride skozi kletni del garažne hiše v centru Maribora. Kmalu smo spoznali tudi današnja nastopajoča, ki sta se že pripravljala na bližajoči se performans. Posedli smo se v studio in prisluhnili. Nastop je trajal približno uro, vsem pa je pustil veliko občutkov. Prehajala sta od branja poezije do hitrejše in bolj intenzivne glasbe. Nastop je potekal v štirih jezikih.

Skupaj sta izvedla že večje število projektov, vedno znova pa se rada predajata tudi določeni meri eksperimentacije.


KIBLA KIBLIX PORTAL + MOBILNE ENOTE

Performans Adama Donovana s psihofizičnim strojem,
ki sestoji iz petih robotskih skulptur
V Kiblix portalu si vsakodnevno sledijo performansi, ki zaključujejo dnevno dogajanje. Potekajo v sklopu skupinke razstave v MIG 21 na temo migracij, kot tudi številnih predavanj.
Predstavil se nam je Adam Donovan, ki je za svoj performans uporabil psihofizične stroje, ki sestojijo iz petih robotskih skulptur in s tem manipulirajo s človeškim slušno zaznavnim aparatom. 


Delo Adama Donovana združuje visoko specializirano področje znanstvene akustike z vizualno umetnostjo. Z raziskovanjem specifično usmerjene akustike in akustičnih leč se Donovan ukvarja že od leta 1996, črpajoč iz znanstvenih raziskav, katerih izsledke uporablja za ustvarjanje interaktivnih zvočnih instalacij. 



DAN 2

PREDAVANJE US(C)HI REITER

Predavanje avstrijske umetnice in aktivistke Us(c)hi Reiter
Us(c)hi je umetnica in aktivistka iz Lintza. Njeni interesi so predvsem spletni aktivizem in avdio-vizualna komunikacija. Od leta 1998 je sodelovala s številnimi skupinami in umetniki. Nadaljuje z raziskovanjem zastonjskega/svobodnega/odprtokodnega sistema. Od leta 2005 vodi neprofitno kulturno organizacijo servus.at/Kunst & Kultur im Netz.

Explosion of a dog

Na javni televiziji se je predvajal zaigran TV show, v katerem so se imeli gledalci možnost odločiti, ali bodo razstrelili psa ali ne. Klicne linije so bile stalno zasedene, predvsem zaradi bujnih odzivov aktivistov, ki so želeli show preprečiti. Po končanem showu so morali dokazovati, da se psom ni nič pripretilo in še vedno živijo veselo pasje življenje.


RAZSTAVA ŠPELE PETRIČ

Eden od embrijev, ki vsebuje gene Špele Petrič
Špela Petrič svojo umetniško prakso kombinira z biološko znanostjo, novimi mediji in performansom. Zanimajo jo vsi vidiki antropocentrizma: reknstrukcija in ponovna uporaba znanstvenih metod v kontekstu kulturnih pomenov.

Spolni hormoni, izvzeti iz človeškega telesa, prenešeni v embrij rastline. Izdelovanje brezsemenskega rastlinskega fetusa. S poskusom je raziskovala svojo navezavo na rastline, ki bodo vsebovale njene hormone. Raziskavo opiše kot poskus hibrida post-genetske dobe.


ZVOČNI PERFORMANS CAMERAN BOBRO


Cameron Bobro na klaviaturah med performansom v Centalni postaji
Cameron Bobro živi in dela v Mariboru. Izučen basovski operni pevec, ki ga zanima predvsem raziskovanje mikrotonalne glasbe, je nastopal v več kot ducat državah po svetu; kot solist, s P. T. Dobrilo v Bizantinskem kadilaku ter v kontekstu najrazličnejših umetniških projektov (interdisciplinarni projekt Hallerstein v Sloveniji, na Portugalskem in Kitajskem; na Češkem in Hrvaškem z Draganom Živadinovim; z umetniškim kolektivom BBM v Berlinu in Wolfburgu). Od leta 2007 je selektor ciklusa (DA)(NE)S v Mariboru v Sloveniji. 


PREDAVANJE DRAGANA ILIĆ 

Dragan Ilič predava o tehnikah svojega umetniškega ustvarjanja
Avtor dekonstruira princip risanja kot inspiracijo telesnih aktivnosti na papir. Leta 1970 je začel iskati nove načine izražanja, pograbil polno pest svinčnikov in začel risati. Svoje delo je nato razvijal z izdelovanjem novih pripomočkov za tovrsten stil risanja. Skozi prces in raziskovanje svojevrstnega stila, je v svoje delo začel vključevati robote. Ti so sprogramirani na podlagi njegovih gibov rok. Robot avtorja celotelesno premika po sedemmeterskem platnu, medtem ko umetnik išče pravo mesto, kjer bo delo dopolnil z novimi potezami.



DAN 3

GRAZ - TGAS

V sodelovanju z avstrijskim TGAS smo se udeležili sklopa delavnic v Grazu. Dan je bil pestro obarvan tako z delavnico izdelovanja LED luči, glasbenih performansov, razmigovalnih vaj, spoznavanja samega sebe in številnih predavanj, vezanih na izobraževanje, metode učenja in kolektivnost.

Priprava na workshop švicarskih ustvarjalcev SMAS

 

DAN 4

AV-DOGODEK+JAVNA DEBATA ŠULJO

Šuljo je beatmaker iz mariborskega rap kolektiva Tekochee Kru. Že več kot dekado kuje robustne in udarne beate, na katerih se je znašla večina vidnejših domačih in tudi nekaj tujih emsijev.

V zadnjih letih več energije posveča instrumentalni produkciji, rolanju glasbe, razvoju glasbene programske opreme ter organizaciji dogodkov. Izdal je tudi svoj instrumentalni solo prvenec in kup samostojnih produkcij in remixov.


DAN 5

UDARNIŠKI POGOVOR Z EMO KUGLER

Udarniški pogovor z avtorico številnih eksperimentalnih filmov, Emo Kugler
Pogovora se je udeležil tudi vsem dobro poznani g. Jameson





Ema Kugler je umetnica renesančnega tipa: deluje kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, multidisciplinarna umetnica z edinstvenim in svojevrstnim avtorskim izrazom. Je avtorica štirih celovečernih filmov, številnih video in kratkih filmov, performansov, likovnih instalacij … Odlikuje jo avtorski vizualni jezik, ki se napaja iz podzavesti, referira na metaforiko duhovne zgodovine in človeškega duha ter sledi najvišjim estetskim merilom. Njene gibljive slike so prikaz ritualov vsakdanjega življenja, interpretacija velikih mitoloških zgodb in angažiran komentar družbenih anomalij. 

“Če bi bila popolna – bi samo bila. Če bi bila velika in močna bi živela v prostrani marmornati pokrajini, bi klesala kipe. Če bi imela na voljo vse kemikalije in vso tehnologijo, bi eksperimentirala do nezavesti. Ker pa živim v ozkem svetu in zgolj po naključju uporabljam video tehnologijo, to maksimalno izkoriščam. To elektronsko orodje mi pomaga oblikovati ‘podobe’ sveta po svoji podobi – moj svet, mojo realnost, ki je popolnoma drugačna od drugih. Za vstop vanjo pa je potrebno zgolj pritisniti na PLAY."

Je avtorica številnih video-filmov, likovnih inštalacij in performansov. Za delo na področju multimedialne umetnosti je leta 1994 prejela nagrado Zlata ptica, leta 1996 je na avstrijskem Festivalu narodov njej video-film Obiskovalec bil nagrajen z Bronastim medvedom, kasneje je prejela še nekaj drugih nagrad.

Ema Kugler - filmografija


KINO INSTALACIJA "DOJO" PAUL DESTIEU 

Svetlobna instalacija DOJO, avtorja Paula Destiu
DOJO, svetlobna instalacija, kjer se dva projektorja »bojujeta« med seboj s kontrastom konstantnih svetlobnih snopov. Paul izvzame bojne scene iz serije Star Wars in jih proceira tako, da jih gledalci ne moremo videti. Celotno zgodbo nam pripoveduje zvočna podlaga, ostalo pa si vizualiziramo sami skozi dogajanje v proekcijskih snopih svetlobe. Za popolno izvedbo instalacije je bila potrebna popolna tema in zadimljen prostor.












Ni komentarjev

Zagotavlja Blogger.